Biz Sizi Arayalım

0262 349 22 00 info@biyosan.com

Pire

Siyah, kahverengi, kızılımsı tonlarında, boyları 1,5 4.00 mm arası değişiklik gösterebilen, hızlı hareket özelliğine sahip sıçrama ve emici potansiyeli bir hayli yüksek (2 m ye kadar) zararlı canlılardır. Pireler dış parazitli olup kanatsız, yüksek üreme gücüne sahip(haftada 1800 2200 yavruya ulaşabilirler)yılın her ayında gözlemlenebilen, genelde uygun ortamı bulduklarında 7 ila 11 gün içinde evrimleşerek (evrim aşaması yumurta-larva-pupa-erişkin) yumurtaların aynı anda patlamasıyla etrafa yayılabilirler. Pirelerin genelde yaşam alanları tozlu ve hayvanların bulunduğu sağlıksız koşullardır.

Çeşitleri:
Binden Fazla pire türü vardır. İnsan piresi, kuş piresi, kedi piresi, köpek piresi, sıçan piresi ve kuzu piresi en çok rastlanan türler arasındadır.
Fare piresi; Yalnız olmadığı takdirde saatte 600 defa olmak üzere Aralıksız 72 saat (3 Gün) sıçrayabilir. Sıcak günlerde saatte 1000 defa sıçradıkları görülmüştür.
Kedi ve İnsan perileri ise; 33 cm yükseğe sıçrayabilirler. Pire kendi mislinin 300 misli yüksekliğe sıçrayabilir. Eğer insanoğlu da pire gibi sıçrayabilseydi, bir sıçrayışta Eiffel kulesini aşardı.

Yaşadığı Yerler: 
Pireler genelde; Tozlu, pis ortamlarda, İnsan ve Hayvanlar Üzerinde Yaşarlar.
Sağlığımıza zararları:
Pireler insan sağlığı açısından değişik türlerde vücudumuza direk etki eden bir hayli zararlı yapıda kan emici hayvanlardır. Pire vücudumuzla alakalı birçok hastalıkta öncelikli bir yere sahiptir. Pireler daimi olarak konakçı (barındığı mekân) taşıdığı için yaydığı hastalık çok çabuk genişleyebilir. Pireler yumurtlayabilmeleri açısından kan emici özelliğine istinaden insan vücuduna yapışarak yaşadığımız mekânlara kolayca yerleşebilir. Pirelerin ısırmasıyla birlikte vücutta buna bağlı kaşıntı, yanma, kızarıklık görülür. Pireler konakçı özelliği dolayısıyla vücudumuza virüs bulaştırabilir. Can alıcı özellikleri de budur. Pirelerden vücudumuza bulaşan çeşitli hastalıklar aşağıdadır. Humma Mikrobu: Tifüs Mikrobu: Veba Mikrobu: Alerjik ve Cilt hastalıkları: Bunların yanında barsak kurdu, bağırsak şeridi, ricetsiya ve tenya mikrobu gibi vücudumuzda etkili rahatsızlıklar görülmüştür.
Mücadele yöntemleri:
Öncelikle pirelerle ferdi mücadelenin ve amatör yaklaşımların faydalı olmayacağının bilinmesi gerekir. Bu tür yaklaşımlar sadece Pirenin kısa süreli çözümü uzun vadede çözümsüzlüğü demektir. Pirelerin ürediği genel alanların tespiti ve ilaçlanması alan çevresindeki hayvan türlerinin bu muameleye tabi tutulması gerekir. Kullandığımız ilaçların Pirelerin evrim aşamasından biri olan pupa dönemine denk gelmesi halinde etkinin az olduğu öngörülerek ilaçlama sonrası 15 gün süre zarfında tek tük de olsa Pire görülebilmesi mümkündür fakat zamanla bunlar kaybolur. Pireyle mücadelede esas olan kokusuz ilaç kullanımıdır. Diğer ilaç türleri ucuz maliyet açısından siz müşterilerimizin sağlığını tehdit amacı gütmektedir. Firmamız bu konuda güveninize layıktır. Pire ilaçları amatör kullanımlarda insan sağlığına zarar verir, profosyenel çalışmalar her zaman tercih edilmelidir. Firmamız bu konuda da sorumluluğunun bilincindedir.